
Lody cytrynowo-bananowe
Kokosowo-figowe kulki mocy
Guacamole z kolendrą i limonką
Zupa marchewkowo-gruszkowa z imbirem
Kremowy serek z nerkowców
… i mnóstwo innych smakowitości!
Autorka tej książki Izabella Wentz to amerykańsko-polska specjalistka od choroby Hashimoto. Sama ją przechorowała i postanowiła leczyć innych, korzystając ze swoich doświadczeń, talentu gastronomicznego i wiedzy farmaceutycznej.
Od pewnego czasu obserwujemy na półkach księgarni pozycje które mają pomóc tym z Czytelników którzy borykają się z mniej lub bardziej powszechnymi dolegliwościami. Hashimoto dotyka głównie kobiet, zdarzają się jednak i mężczyźni, u których wykryto tego typu kłopoty z tarczycą. Okazuje się, że wiele objawów powszechnie uważanych za niegroźne albo wskazujących na zwykłe przeziębienie bądź przemęczenie może być również oznaką choroby Hashimoto.
Czy jednak bardziej, czy mniej obawiasz się niezdiagnozowanych chorób, ta książka z niezwykłymi przepisami będzie przyjemnością również dla Twojego podniebienia.
To już kolejna pozycja 'zdrowotna, jaką opracowujemy w naszym wydawnictwie, a druga dotycząca Hashimoto. Poprzednio przygotowaliśmy również dla Wydawnictwa Otwartego autorstwa również Izabelli Wentz „Hashimoto. Jak w 90 dni pozbyć się objawów i odzyskać zdrowie”.
Projekt przygotowaliśmy na wzór amerykańskiego oryginału, a nasi redaktorzy dopasowali przepisy do możliwości polskiego klienta supermarketów
„Badania naukowe, moje własne doświadczenie z zapaleniem tarczycy typu Hashimoto – chorobą autoimmunologiczną, która atakuje tarczycę i jest główną przyczyną niedoczynności tego gruczołu w większości krajów rozwiniętych – oraz praca z tysiącami osób cierpiących na to schorzenie nauczyły mnie, że chociaż każdy przypadek ma swoją specyfikę, istnieją pewne przewidywalne, powtarzalne rozwiązania żywnościowe, które się sprawdzą u większości pacjentów. Wiele z tych rozwiązań może być skutecznych w innych chorobach autoimmunologicznych” (Izabella Wentz, Wstęp).